Στις 26 Μάρτη η Ελλάδα των Γραμμάτων και της Επιστήμης αποχαιρέτησε τον ακαδημαϊκό μαθηματικό Τερσένοβ Σάββα του Αβραάμ. Η κηδεία του έγινε στις 31 Μάρτη στα νεκροταφεία των Διαβατών Θεσσαλονίκης.
Την επιστημονική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1950 στο Ινστιτούτο Μαθηματικών Α.Μ. Ραζμάδζε της Ακαδημίας της ΣΣΔ Γεωργίας, αφού προηγουμένως αποφοίτησε από τη Παιδαγωγική Σχολή δασκάλων και τη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τιφλίδας.. Το 1952 κατακτά τη πρώτη επιστημονική βαθμίδα με διδακτορική διατριβή σ’ έναν από τους πιο προχωρημένους κλάδους των Μαθηματικών της θεωρίας των συναρτήσεων.
Το 1960 περνάει ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μαθηματικών του Τμήματος της Ακαδημίας της ΕΣΣΔ στη Σιβηρία, στο Νοβοσιμπήρσκ.
Ταυτόχρονα από το 1961 εργάζεται στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπήρσκ ως λέκτορας και στη συνέχεια ως καθηγητής. Το 1964 αποκτά το δοκτοράτο και αναλαμβάνει την έδρα της θεωρίας των συναρτήσεων επί 17 χρόνια. Από τη θέση αυτή ανέπτυξε ένα επιστημονικό έργο που σήμερα μεταφράζεται στους 30 περίπου μαθητές του. Όλοι τους έχουν αναλάβει τα ηνία της επιστήμης στα ανώτατα επίπεδα της στην επικράτεια της πρώην ΕΣΣΔ. Ο ίδιος έχει στο μετρικό του γύρω στις 40 εργασίες, μεταξύ των οποίων κυριότερες είναι τρεις μονογραφίες θεωρητικής μελέτης με διεθνή εμβέλεια. Ξεχωριστή είναι η παιδαγωγική συμβολή του στην για πρώτη φορά στην ιστορία έκδοση στα ελληνικά του επαναστατικού έργου της μη-ευκλείδειας γεωμετρίας του ρώσου μαθηματικού Νικολάϊ Λομπατσέφσκι.
Από το 1989 μέχρι το 1994 εργάζεται ως Επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά τη συνταξιοδότηση του τού αποδίδετε ο τίτλος του Ομότιμου καθηγητή.
Στη κοινωνική του ζωή διακρίνονταν από βαθειά λαϊκότητα, κρατώντας με ευλάβεια τις παραδόσεις της αγροτικής καταγωγής του (Τσάλκα , χωριό Τσιντσκαρό, της Γεωργίας, γεν. 18 Δεκέμβρη 1924). Γεγονός, που βρήκε ανταπόκριση στο λαό των ελλήνων της Τσάλκα. Η πνευματική επίδραση του στο λαό εκφράζετε με αποδεδειγμένη την αναγνώριση στη προσωπικότητα του ενός από τους πνευματικούς ταγούς του.
Στην Ελλάδα, αντιτάσσονταν από προοδευτικές θέσεις το συντηρητικό, κατά την άποψη του, ευρωενωσιακό θεσμό της πανεπιστημιακής παιδείας, έχοντας σαν πρότυπο το σοβιετικό θεσμό της ανώτατης Παιδείας. Διέκρινε την υποβαθμισμένη, κατά την εκτίμηση του, επιστημονική και εκπαιδευτική θέση των φοιτητών και τάσσονταν ανεπιφύλακτα υπέρ των δίκαιων αιτημάτων τους.
Η αναγκαιότητα μιας λαϊκής παιδείας ήταν το αυτονόητο για έναν λαϊκό επιστήμονα σαν τον Σάββα Τερσένοβ. Πράγμα που εξηγεί και δικαιολογεί, μεταξύ άλλων, και τη θέση τού Γραμματέα της κομματικής οργάνωσης που κατείχε επί σοβιετικής εξουσίας στο Τμήμα που διεύθυνε στο Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπήρσκ.
Η επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας και της πρώην ΕΣΣΔ, ο λαός της Τσάλκα της Γεωργίας και οι πολιτικοί πρόσφυγες επαναπατρισθέντες από την Τασκένδη της ΕΣΣΔ θα τηρούν άσβεστη τη μνήμη του ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΗ Σάββα Τερσένοβ.
Εκφράζουν τα βαθειά τους συλλυπητήρια στη σύζηγό του Γεωργία (του Μηχόπουλου Αποστόλη και της Γραμμάτω, μαχητών του ΔΣΕ και πολιτικών προσφύγων στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ) και στους γιούς τους Αλκιβιάδη και Άρη. Συμπαραστέκονται σε όλους τους συγγενείς και φίλους του εκλιπόντος
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.