Εδώ γίνεται παρουσίαση των βιβλίων που έχω γράψει, μεταφράσει ή επιμεληθεί.
Για να προμηθευτείτε τα παρακάτω βιβλία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
“Διαλεκτά Έργα” – Νικολάι Λομπατσέφσκι
Μετάφραση: Κ.Γ. Φιλιππίδης
Επιμέλεια: Ίννα Σεργκέεβνα Εμελιάνοβα, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Νίζνηι Νόβγκοροντ “Ν.Ι. Λομπατσέφσκι”
Εκδόσεις Πανεπιστημίου Νίζνηι Νόβγκοροντ “Ν.Ι. Λομπατσέφσκι”, 2007
Η παρούσα δίγλωσση (στα ρωσικά και ελληνικά) έκδοση των έργων του Νικολάι Ιβάνοβιτς Λομπατσέφσκι προσφέρεται στην επέτειο των 150 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου μαθηματικού και στα 90-χρονα του Πανεπιστημίου «Ν.Ι. Λομπατσέφσκι» του Νίζνηι Νόβγκοροντ. Η έκδοση συμπεριλαμβάνει τα έργα του Ν.Ι. Λομπατσέφσκι: «Γεωμετρικές μελέτες πάνω στη θεωρία των παραλλήλων» ( 1840) με παρατηρήσεις του καθηγητή Β.Φ. Κάγκαν (1945), «Περί των στοιχείων της γεωμετρίας (Πρώ το μέρος του έργου)», ( 1829), «Φαντασιώδης γεωμετρία (Πρώτο μέρος του έργου)» ( 1835) και η Εισαγωγή του έργου του «Νέα στοιχεία της γεωμετρίας με πλήρη τη θεωρία των παραλλήλων» (1835). Η επιλογή των έργων για την έκδοση μας δεν είναι τυχαία. Το «Γεωμετρικές μελέτες πάνω στη θεωρία των παραλλήλων», δημοσιευμένο το 1840 στη γερμανική γλώσσα και μεταφρασμένο στη ρώσικη γλώσσα από τον καθηγητή Β.Φ. Κάγκαν, χαρακτηρίζονται από τον ίδιο ως εξής: «Είναι τελείως αναμφισβήτητο ότι και στον καιρό μας η μελέτη των έργων του Λομπατσέφσκι είναι σκόπιμο να ξεκινάει από το «Γεωμετρικές μελέτες» – είναι το κλειδί στα υπόλοιπα έργα του». Τα υπόλοιπα τρία έργα έρχονται να εμβαθύνουν μεθοδικά τη γνωριμία του αναγνώστη με το κύκλο των ιδεών που συνθέτουν τη «φαντασιώδη γεωμετρία» του Ν.Ι. Λομπατσέφσκι.
Μπορείτε να κατεβάσετε μια προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ
“Μαθηματικά και Ανάπτυξη” – Λιουμπομίρ Ιλίεφ
Μετάφραση: Δ.Λουκίδου – Ο.Παυλίδου-Τζιόλα
Επιμέλεια: Κ.Γ. Φιλιππίδης
Εκδόσεις “ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ”, 1988
Το βιβλίο αυτό είναι το μοναδικό σε διεθνή κλίμακα που επιχειρεί να δώσει μια συνολική εικόνα για τα Μαθηματικά. Η μελέτη γίνεται από μαρξιστική σκοπιά. Ιδιαίτερη αξία του βιβλίου είναι η αναγωγή των θεωρητικών φιλοσοφικο – μεθοδολογικών προβλημάτων στην εφαρμογή τους όπως στη μαθηματική έρευνα, έτσι και στη μαθηματική εκπαίδευση.
Παρουσιάζει ενδιαφέρον για μαθηματικούς, φιλοσόφους, ιστορικούς, ψυχολόγους κ.α.
Μπορείτε να κατεβάσετε μια προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ
Εισαγωγή στη Μεθοδολογία των Μαθηματικών
Μετάφραση: Κ.Γ. Φιλιππίδης
Επιμέλεια: Γ. Βανδουλάκης
ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΘΕΣΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1986
Πρόκειται για επίσημο βοήθημα των φοιτητών Μαθηματικών των Σοβιετικών ΑΕΙ. Ο στόχος του όπως τονίζει ο συγγραφέας είναι να υιοθετηθεί «επιστημονικά τεκμηριωμένη κατανόηση της ουσίας των Μαθηματικών και το ρόλο τους στην επιστημονική και πρακτική ζωή των ανθρώπων». Ο Rybnikov επήρξε διεθνώς γνωστός ιστορικός των Μαθηματικών και ένας από τους επιμελητές της έκδοσης των μαθηματικών χειρογράφων του Μαρξ (έχουν εκδοθεί και στην χώρα μας από τις εκδόσεις Γλάρος το 1987 ). Στο έργο πραγματεύεται ζητήματα όπως της μεθοδολογίας και φιλοσοφίας των Μαθηματικών, της διαμόρφωσης των μαθηματικών γνώσεων, της μαθηματικοποίησης της γνώσης, μοντελοποίησης και κυβερνητικής. Το έργο τελειώνει με ένα κεφάλαιο περί της κομματικότητας στα Μαθηματικά. Ανεξάρτητα από το αν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί με τον ιδεολογικό προσανατολισμό του βιβλίου είναι αδύνατον να μη δεί, διαπερνώντας ίσως την κρούστα μίας στερεότυπης ορολογίας, τη συναίσθηση ευθύνης, ιστορικής, κοινωνικής, επιστημονικής που το διατρέχει. Καί όπου τίθενται ζητήματα του ρόλου των επιστημόνων, και των υποχρεώσεων έναντι της κοινότητας. Και να μη δεί την αγωνία για δρομολόγηση της προκοπής μίας κοινωνίας. Με συντεταγμένο τρόπο. Το ότι το έργο αρχίζει και τελειώνει με τον Μπρέζνιεφ είναι ήσσονος σημασίας. Πλείστοι μαθηματικοί του 19ου αιώνα εκκινούσαν τα έργα τους με περίτεχνες αναφορές σε ηγεμόνες και ηγεμονίσκους, κάτι που τότε φαίνονταν φυσιολογικό αλλά τωρα άκρως δουλοπρεπές. Επίσης αδύνατον είναι να μη θυμηθεί ότι τα σοβιέτικά Μαθηματικά υπήρξαν εντελώς πρώτης κλάσεως και ότι σχεδόν πίσω από πάμπολλα μαθηματικά επιτεύγματα υπάρχει και ο «σοβιετικός δάκτυλος» όπως λέγανε παλιά.
Μπορείτε να κατεβάσετε προεπισκόπηση του βιβλίου εδώ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.