Συλλογή άρθρων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Θέματα Παιδείας” για την επέτειο των 150 χρόνων από τον Θάνατο του Λομπατσέφκσι.
Το αφιέρωμα (το οποίο είχα την τιμή να επιμεληθώ) δημοσιεύτηκε στη στήλη “Επιστήμη για όλους” στο διπλό τεύχος 23-24. Ακολουθεί η εισαγωγή του αφιερώματος ενώ όλο το αφιέρωμα σε μορφή PDF μπορείτε να το κατεβάσετε από το σύνδεσμο στο τέλος της σελίδας.
Γιατί “επιστήμη για όλους;” Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε επιστήμη έχει σε τελευταία ανάλυση τον κόσμο μας αντικείμενο της, ακόμα κι αν επεξεργάζεται το αντικείμενο αυτό δίνοντας του εξαιρετικά αφαιρετική μορφή.
Έτσι κι η παραδοσιακά “αυστηρή” επιστήμη των Μαθηματικών, που ασχολείται με τις μορφές του χώρου και τις ποσοτικές σχέσεις του πραγματικού κόσμου. Πριν 180 χρόνια, όταν ακόμα ο Ένγκελς δεν είχε θεμελιώσει φιλοσοφικά τον παραπάνω επιστημονικό ορισμό του αντικειμένου της, κάποιος μεγάλος ρώσος μαθηματικός υπογράμμιζε προφητικά αυτήν την αλήθεια παρουσιάζοντας τα νέα στοιχεία μιας γεωμετρίας, που αμφισβητούσε την αποκλειστικότητα των αξιωμάτων της Ευκλείδειας γεωμετρίας. Ο Ι.Ν. Λομπατσέφσκι υποστήριξε ότι στη φύση δεν υπάρχουν ούτε ευθείες ούτε καμπύλες γραμμές, δεν υπάρχουν επίπεδα και καμπύλες επιφάνειες: σ’ αυτήν βρίσκουμε μόνο σώματα, οπότε όλα τα υπόλοιπα, δημιουργημένα με τη φαντασία μας, υπάρχουν στη θεωρία. Ο προβληματισμός πάνω στη μαθηματική παράδοση τον οδήγησε σε κρίσιμες διαπιστώσεις για την εμφάνιση και εξέλιξη της σύγχρονης γεωμετρίας. Έναν αιώνα αργότερα ο Αϊνστάιν με τη θεωρία της σχετικότητας επιβεβαίωσε και γενίκευσε τα παραπάνω μαθηματικά συμπεράσματα συνδέοντάς τα ακόμη περισσότερο με τις φυσικές επιστήμες (κβαντική μηχανική, κοσμολογία).
Τι σημασία έχει μια τέτοια ιστορική αναφορά στη σύγχρονη μαθηματική παράδοση; Την αφορμή μας έδωσε η αγγλική έκδοση μιας “Ανθολογίας των Μαθηματικών”*, πραγματικό αγγλοσαξονικό κατόρθωμα, αφού σ’ αυτήν δε χώρεσαν ούτε ένας σοβιετικός ούτε καν ρώσος μαθηματικός! Κι αν αγνοήθηκε επιδεικτικά η σοβιετική σχολή και οι πρόδρομοι της, είναι γιατί η αστική σκέψη σήμερα θέλει να ξεκόψει, αν είναι δυνατό σε όλους τους τομείς, με κάθε επαναστατική παράδοση, ακόμα και από τις δικές της ριζοσπαστικές παραδόσεις.
Για τον ίδιο λόγο εμείς θεωρούμε χρέος τη θύμησή τους. Έτσι αφιερώνουμε το παρακάτω δημοσίευμα στα 150 χρόνια από το θάνατο του Λομπατσέφσκι, δημοσιεύοντας αποκλειστικά μεταφρασμένο για το περιοδικό μας – από το συνεργάτη μας Κώστα Φιλιππίδη που επιμελήθηκε συνολικά το αφιέρωμα – ένα απόσπασμα από το μνημειώδες έργο του “Νέα στοιχεία γεωμετρίας”, παρά τις δυσκολίες που ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να παρουσιάζει για τον απλό αναγνώστη. Αν κάποιοι βρίσκουν το κείμενο αυτό στρυφνό και δυσνόητο – χρησιμοποιεί την ειδική γλώσσα της μαθηματικής επιστήμης – ας αποχτήσουν έστω μια ιδέα διαβάζοντας το επιγραμματικό απόσπασμα από το κλασικό έργο του Α. Ν. Κολμογκόροφ, ενός άλλου διάσημου και σοβιετικού μαθηματικού, για την επιστήμη των Μαθηματικών, που το τοποθετούμε αντί εισαγωγής στο μικρό αυτό αφιέρωμά μας. Σημειώνουμε ότι το άρθρο αυτό (στο πρωτότυπο αποτελείται από 33 σελίδες, οπότε εδώ έχουμε αναγκαστικά μερική δημοσίευση μέσα από συντομευμένο αλλά ενιαίο κείμενο) είναι η πρώτη στα χρονικά συγγραφή της Ιστορίας των Μαθηματικών σύμφωνα με τη διαλεκτική -υλιστική μέθοδο ανάλυσης των επιστημών που εγκαινίασε ο Φρίντριχ Ένγκελς. Μέχρι τότε η ιστορία των Μαθηματικών γραφόταν στην καλύτερη περίπτωση σαν Ιστορία των ιδεών κάποιων «εγκεφάλων», κάτι που συνεχίζουν στις μέρες μας οι εκπρόσωποι του σύγχρονου σκοταδισμού. Οι δικές μας αναφορές δεν κατευθύνονται προς τα κει, κι αυτό θα φανεί ακόμη καλύτερα στα δημοσιεύματα των επόμενων τευχών.
Αφιέρωμα στον Ι.Ν.Λομπατσέφκσι – Κ.Φιλιππίδης – ΘΠ23&24
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.